logo-wit

Maurizio Tellan

Qi Gong

Taij Quan

Buqi®

E-mail: maurizio.tellan@tobe-kempen.be

Qi Gong & Taij Quan

In China doet men al eeuwen trage bewegingen om in goede gezondheid en flexibel te worden en te blijven. Een goede doorbloeding, sterkere concentratie, betere ademhaling, een versterking van de algemene werking van ons lichaam, een goede harmonie en evenwicht in het hele lichaam en met de omgeving kunnen resultaten zijn van eenvoudige Qi Qong en Taiji Quan oefeningen.

De Chinese cultuur is sterk beïnvloed door de taoistische en boedistische filosofieën, die onder meer Qi Gong en Taiji Quan hebben voortgebracht. De taoïstische filosofie wordt gekenmerkt door het observeren van de natuur buiten de mens, de dynamiek, de werking. Uit deze observatie heeft men de principes gehaald om de menselijke natuur te begrijpen en eveneens de wetten om in harmonie met zichzelf te leven en met de hele aarde waarvan de mens een integraal onderdeel is.
De boeddhistische filosofie kenmerkt zich in het bijzonder door mind control, deze wordt gezien als de hoofdverantwoordelijke voor de invloed in het gedrag van het leven van een mens.

Qi Gong ook geschreven als Chi Kung (Wade-Giles), of Qì Gōng (Pinyin)

Qi Gong

ook geschreven als Chi Kung (Wade-Giles), of Qì Gōng (Pinyin)

Qi Gong is een Chinese praktijk die al duizenden jaren wordt gebruikt om de gezondheid te bevorderen en te behouden. Het wordt ook gebruikt om de gevecht- sportprestaties te verbeteren.

Het woord Qi (Chi) betekent “energie” die in het lichaam circuleert en die kan worden vergeleken met een soort energie die erg lijkt op de elektrische energie. Gong (Kung) kan men vertalen als “werk”. Qi Gong betekent dus werken met de energie die in het lichaam circuleert om het te produceren, op te slaan, te sturen, te leiden, te beheersen. Hierdoor wordt ons lichaam sterker, is het beter bestand tegen zowel fysieke als mentale vermoeidheid, ons aanpassingsvermogen vergroot en we kunnen ook beter reageren op de uitdagingen die het leven ons geeft.

Taiji Quan

of ook geschreven als T’ai Chi Ch’üan (Wade-Giles) Tài Jí Quán (Pinyin)

Taiji Quan is een krijgstechniek waar de Qi Gong oefeningen achter elkaar uitgevoerd worden.

Taiji betekent ‘Supreme Polarity’, verwijzend naar Yin en Yang, de beweging tussen deze twee energieën die steeds weer naar harmonie zoekt. Quan betekent ‘punch’, ‘fight’ of ‘style’. Taiji of Taiji Quan staat bekend om zijn langzame en ontspannen bewegingen.

De vormen vertegenwoordigen eigenlijk martiale bewegingen, maar worden zo langzaam uitgevoerd dat ze meer bij een dans dan bij een krijgskunst lijken te horen.

 

Buqi®

De Buqi® techniek betekent dat je de Taiji (energetische) krachten gebruikt om het energie-systeem van de mens te stimuleren, zodat het weer compleet gaat stromen en meer in evenwicht komt. Het Buqi® systeem is ontwikkeld, door dr. Shen Hongxun, uit de Chinese geneeskunde en gebruikt technieken die bijna verloren waren gegaan.

Het systeem is gebaseerd op de theorie die zegt dat de oorzaak van ziekte is gelegen in de ophoping in het lichaam van toxische stoffen en andere ziekteverwekkende factoren. Deze ziekteverwekkende factoren, ook wel binqi genoemd, verzamelen zich vooral in de tussenwervelruimtes, gewrichten en organen. Een andere vorm van binqi is negatieve emotie. Emoties als stress, woede, angst en verdriet kunnen de biochemie van het lichaam beinvloeden en aantasten. De ophoping van binqi leidt tot blokkades in organen, gewrichten en energiekanalen. De resulterende disfunctie leidt tot verminderde circulatie van lichaamsvloeistoffen (bloed, lymfe, intracellulair en cerebrospinale vloeistof) en stagnatie van de energiestroom. Hierdoor worden we gevoelig voor ziekte.

Aan de basis van Buqi® ligt de helende kracht van de dantian een energiecentrum in de lage onderbuik. De dantian kan, in geactiveerde staat, een sterke interne kracht genereren. Iedere Buqi® beoefenaar moet als eerste deze kracht leren vinden en ontwikkelen.

Tijdens een behandeling wordt eerst het eigen energiesysteem geactiveerd. Vervolgens wordt een energieveld rond de client gecreëerd en wordt de binqi uit het lichaam van de client gestuurd. In Buqi® wordt normaliter niet aangeraakt men werkt op een paar cm tot zelfs meters afstand van de patiënt. Met oefening kan de therapeut de vaardigheid ontwikkelen om energie te richten door mentale kracht, ademhaling en dantiankracht te combineren. Dit reinigt niet alleen het energiesysteem van de cliënt, het kan ook op subtiele wijze de lichaamshouding corrigeren.

Lichaamshouding wordt gecorrigeerd door spontane beweging. Dit is een natuurlijk fenomeen: buiten onze wil om is het lichaam continu in beweging. Celbeweging is al een vorm van spontane beweging, maar denk ook aan de hartslag, peristaltiek van het spijsverteringskanaal, gapen, knipperen met de ogen, enz. Deze bewegingen maken deel uit van het zelfregulerende mechanisme van ons lichaam.

Echter, bij veel mensen is dit zelfregulerende mechanisme verstoord, veel van de interne spontane functies zijn zwak en werken onvoldoende. Dit kan leiden tot een gevoel van weinig energie of moeheid en leidt op den duur vaak tot ernstigere ziekten.

 

Tijdens een Buqi® behandeling worden de spontane reacties van het lichaam gereactiveerd en verbeterd. Patiënten kunnen krachtige externe spontane reacties ervaren wanneer het lichaam blokkades tegenkomt. Deze spontane bewegingen helpen om geblokkeerde gebieden te openen en binqi te elimineren.

Voor de lessen in ToBe kijk in de agenda.

Schrijf je hier in: maurizio.tellan@tobe-kempen.be of bel: 0476633580

Persoonlijke ervaringen met Buqi

EVA

Tijdens de behandeling moest ik staan. Eerst dacht ik, dat wordt zwaar, maar al na een paar minuten werd ik relaxed. Kort daarna was ik in een soort van staande meditatie.

Dit duurde naar mijn gevoel ongeveer 20 minuten.

Hierna mocht ik gaan liggen onder mijn eigen dekentje. Dit was ook super relaxed.

Na de behandeling voelde ik mij een stuk lichter…

Hierna krijg je een kort gesprekje met zijn bevindingen. Hij zei:

 • dat mijn keyword KRACHT is.
 • dat mijn blokkades zitten in mijn schouders, nek en rug.
 • dat ik moet gaan dagdromen.
 • Mijn energielevel is 50. Ik kreeg hier de volgende omschrijving bij:

The day after…..

Ik had een heerlijke nachtrust gehad en stond zonder pijnklachten op. Dat is voor mij wel heel bijzonder! Ik leek mij wel iets lichter en minder gejaagd te voelen. De dag verliep erg goed maar werd in de middag ontzettend moe. Wilde alleen maar gaan slapen.

Ben uiteindelijk om 22.00 gaan slapen en had weer een goede nachtrust.

Werd dit keer helaas wel met pijn in mijn nek wakker.

De dagen die volgde voelde ik mij wel een stuk relaxter.

Dus zeker een aanrader!

ANNEMIE

Allereerst wil ik u danken voor de bijzondere behandeling.

De dag zelf was ik nadien heel er moe en voelde ‘mijn pijnlijke’ zones.

De dag nadien had ik weinig energie, voelde me emotioneel / verdrietig – alsnog ik emoties aan het verwerken was.

Gisteren stelde ik vast bij de pilates dat ik ineens veel leniger was J.   Ik had terug energie (was lang geleden), voelde me vrolijk / blij.    Normaal ben ik na de pilates steen dood, nu had ik zelfs nog energie over.

Ik ben sinds begin deze week ook terug gezond aan het eten omdat ik een beetje was bijgekomen, en ik zie nu ook op de weegschaal verschil.  De  laatste maanden had ik het gevoel dat mijn lichaam precies geblokkeerd was.

Dus whowie, ik ben diep onder de indruk – nogmaals 1000 grazie

ERICA

Omdat ik geen idee had wat ik eigenlijk kon en mocht verwachten, ben ik volkomen open de behandeling ingegaan.

De ervaring met jou als Qigong leraar, hadden er al wel voor gezorgd dat ik zonder enige spanning of stressgevoel aan deze behandeling kon beginnen.

De start met de staande aftasting door jou, voelde best intensief. Het staan en het geconcentreerd bezig zijn van jou, maakte het dat ik het op een gegeven moment lastig en moeilijk vond om te blijven staan en ik merkte dat het daardoor ook moeilijker werd om het voelen van de veranderingen in mijn lichaam toe te laten.

De verdere behandeling op de bank, was het tegenovergestelde. Ik kon me beter ontspannen en had een gevoel van: ik laat het maar allemaal gewoon gebeuren. Wel gaf die ontspanning ook ruimte om te bedenken of een dergelijke behandeling wel iets voor mij is en of ik er ook resultaat van zou gaan ondervinden.

Het oorsuizen is echt een heel naar iets en je hoopt toch heel erg dat er misschien een remedie of een soort wondermiddel tegen bestaat.

Ik weet inmiddels dat spanning en stress zeker van invloed zijn op de sterkte van het geluid in je oren maar toch zoek je het (liever?) ergens buiten jezelf.

En toen kwam het moment dat ik op de bank lag en jij achter je bureau ging zitten. Ik hoorde jou vervolgens allerlei handelingen starten. Van flesjes open en dicht maken, het schudden van flesjes, papier ritselen, tot het open en dicht maken van een ritssluiting van een map ofzo.

En na een tiental minuten begon ik me, al liggend op de bank, echt af te vragen wat er nu eigenlijk allemaal achter me gebeurde. Hoorde dat bij de behandeling? Waren dat geluiden die opzettelijk opgeroepen werden om mijn gehoor te testen of misschien mijn gedachten af te leiden? Of was het iets anders?

Nieuwsgierig als ik ben, vond ik het lastig om niet achterom te kijken wat er daar allemaal gebeurde.

Maar zoals bleek bij het opstaan van de bank: niks van dat alles!

Jij had naar aanleiding van de dingen die jij bij mij gevoeld had, al een analyse gemaakt en tegelijk daar de nodige Bach bloesems bij gezocht.

Toen ik daar tegenover je zat om naar je uitleg en onderbouwing van je ervaringen te luisteren, had ik het idee dat ik me eigenlijk nog precies hetzelfde voelde als voordat ik aan de behandeling begon inclusief het suizen, wat al een hele week heel sterk aanwezig was.

Maar thuis gekomen werd alles toch heel anders.

Mijn lichaam/lijf begon licht aan te voelen. En dat is nog steeds zo.

Het gevoel om wat van de wereld af te zijn Verder lijkt het ook of ik alles meer van een afstand bekijk. Maar ook merk ik dat ik geen enkele druk of noodzaak voel om met (al eerder geplande) dingen aan de gang te gaan.

Reden om maar eens gewoon rustig in een stoel te gaan zitten.

Maar het ging verder. Er kwam een gevoel of mijn lichaam uit 2 delen leek/lijkt te bestaan: De linkerkant voelt licht, bijna leeg aan en de rechterkant voelt zwaarder. En deze scheiding loopt echt recht van boven naar beneden.

Maar wat er ook gebeurde: het suizen werd steeds minder en minder!

En dat is nog steeds zo. Het is er nog wel maar nu ergens heel in de verte.

Ik ben best wel verrast over het resultaat tot nu toe!

Wie is Maurizio?

Als kind voelde hij het avontuur in hem ontwaken bij het zien van het door bloemen geel gekleurde terrein achter hun woning. Werken in de landbouw of dierenarts worden waren de daaropvolgende dromen als kind, want ook een hond of een poes redden van de straat waren acties vanuit zijn hart. Toch was de keuze uiteindelijk om binnenhuisarchitect te worden om daarna zijn plaats in te nemen in het familiebedrijf. Coördineren, ontwerpen, administratie, verkopen, projecten opvolgen … doch zijn sterke punt in zijn job was voelen, voelen wat een plek of een mens nodig heeft. Hoe kan je een plaats, winkel inrichten waardoor alles optimaal kan gaan stromen.

Zijn gevecht met het leven vecht hij vanaf zijn veertiende uit in de Judo, later in karate, Shoalin … en iets rustiger met Taiji Quan en Qigong. Vele meesters en grootmeesters passeerden en ook veel zelfstudie en beoefening brengen hem nog steeds verder in deze technieken. Lesgeven in deze technieken maakt dat hij ook anderen kan inspireren.

Zijn eerste passie, de natuur en de dieren is nu het Masseren geworden van dieren, dieren met trauma’s is zijn specialiteit. Adviseren, raad geven i.v.m. voeding en ondersteunen met Bioresonantie en Bach Bloesems. Van hart tot hart werkt hij met hen, dieren geven zich vrijwel altijd onmiddellijk aan hem over.

Praktisch

Ook mensen kunnen bij hem terecht voor een Energetisch Balanceren van lichaam en geest. Technieken die Maurizio gebruikt zijn Buqi, het gebruiken van de taiji-krachten om blokkades op te heffen en energie te balanceren. Regenisis, door de ‘Blue-dot’ energie te activeren versterk je het zelf herstellend vermogen en kan het lichaam zich resetten. De Cycling Methode van Bengston is een ondersteunende methode die in bepaalde gevallen een helingsproces kan versnellen en het meer compleet helpt te doorlopen. Het is een proces dat ook van op afstand kan toegepast worden.

Zowel voor dieren als mensen kunnen Bioresonantie Testen gebruikt worden om antwoorden te vinden op vragen. Ondersteunend kunnen ook BachBloesems en Cosmic en Flower Energies ingezet worden. Zijn voelen gaat ook over terreinen en huizen, via Bioresonantie kijkt hij welke plek past bij wie en wat je allemaal kan vinden op de plek waar je woont, wat vertelt die jou? Heb je een mogelijke woonplaats gezien en wil je weten of die bij je past? Laat ze testen door Maurizio voor je een beslissing neemt.

Studies, kennis en achtergrond

 • Relaxatie Zweedse massage (Syntra Leuven),
 • Dieptemassage (Levensschool Tongerlo),
 • Taiji Quan lesgever (Buqi Instituut Ubbergen NL),
 • Vele verdiepingen in de Taiji Quan en Qigong bij:
 • Buqi Instituut (België), Taijicentrum (Antwerpen),
 • Musokan (Milaan Italië)
 • Buqi behandelaar (Buqi institute en ShenBuqi België),
 • Medische Basiskennis (Simo Milaan Italië)
 • Opleidingen honden en poezen, Begeleiding, Massage (Toscanzahoeve Langdorp)
 • Intuïtieve Fengshui (Milaan Italië)
 • Bioresonantie basis (dr Hans Reijnen Nederland)
 • Veel zelfstudie in Bioresonatie, Begeleiding van Dieren
  en Energetische Technieken en Reflexpunten.

Praktisch

 • Een sessie duurt ca 60 min
 • Prijs: 70 euro per sessie
 • Betaling enkel cash
 • Er is geen mogelijkheid tot terugbetaling van uw verzekering

Graag meer info of een afspraak?

Print Friendly, PDF & Email