fbpx

An Adriaens | Muziektherapeut

an-adriaens2

An Adriaens | Muziektherapeut

“Na de stilte komt muziek het dichtst bij het zeggen van het onzegbare.” Aldous Huxley

Muziektherapie is een non-verbale, ervaringsgerichte therapie. Het gaat over muziek beleven, elk op zijn manier. Via muziek kan worden gevoeld, gezongen, verteld, verklankt waar de woorden (nog) ontbreken of overstemmen.  Dit kan gebeuren aan de hand van muziek beluisteren, bestaande muziek naspelen, improviseren, zingen, stem, ademhaling, liedjes schrijven, muzikale spelsituaties, etc.

Muzikaal zijn we allemaal. We hebben een eigen stem, klank, ritme,… Muziek bezit de kracht om met ieders eigenheid (terug) contact te maken en te ‘vertellen’ wat er binnenin leeft. Muziek in al zijn uitingen vormt de taal binnen muziektherapie. Een taal om contact te maken met wat er zich innerlijk afspeelt, te horen, voelen, te laten zijn en daarna ook verder te verkennen.

Als muziektherapeut bied ik naast een therapeutisch aanbod voor kinderen, jongeren en volwassenen, ook groepsactiviteiten aan die ondersteunend zijn voor je algemene welbevinden.

Ik heb doorheen mijn loopbaan binnen de zorg, als (thuis)begeleider en muziektherapeut vooral geleerd door te luisteren naar mensen en vanuit hun verhaal mee op weg te gaan. Even divers als de mensen waren ook hun vragen waardoor ik kan steunen op een brede ervaring. Ik heb een bijzondere affiniteit met situaties waarbij contact en ontmoeting met jezelf of de ander niet (meer) vanzelfsprekend is:  oa. dementie, verstandelijke beperking, autisme, psychische kwetsbaarheid, psychose, burn-out, depressie, opvoedings- en ontwikkelingsvragen, gedragsproblemen …

Maar vooral los van enige diagnose of etiket luister ik naar je verhaal, maak ik tijd voor contact en ontmoeting en zoek ik mee naar de weg die bij je past.

Voor wie?

Muziektherapie is voor iedereen. Wanneer je in het dagelijkse leven het gevoel hebt dat je uit evenwicht bent geraakt en/of er problemen zijn ontstaan, kan muziektherapie ingezet worden. In het bijzonder ondersteunend bij:

 • zich moeilijk kunnen uiten
 • angst
 • depressie
 • niet goed in je vel zitten
 • autisme
 • onverwerkte emoties
 • rouw
 • ontwikkelings- en gedragsproblemen
 • verstandelijke beperking
 • dementie
 • schokkende gebeurtenis of trauma
 • dieper liggende thema’s of levensvragen

Muziektherapie kan ook ondersteunend of verdiepend in samenwerking met andere vormen van therapie of begeleiding.

Groepsaanbod

Open aanbod

Effe gewoon zen: Relaxatie via klank en stem

Een moment voor jezelf, even uit de stroom van de dag, … ontspannen via adem, stem en klank.

We starten met een oefening om rustig bij jezelf te komen: eenvoudige ademhalings- en lichaamsoefeningen, imaginatie, …  om een eerste stap naar ontspanning te zetten. Hierbij krijg je ook tips om deze in te passen in je dagelijkse leven. Daarna kan je liggend genieten van een klankbad. Laat je onderdompelen en meedrijven via de klanken en trilling van verschillende instrumenten en stem, en wordt “Effe gewoon zen”!

Bij het klankbad worden verschillende instrumenten gebruikt: klankschalen, regenbuis, belletjes, ocean drum, fluit, shruti, kalimba, shruti, stemvorken, … en de stem. De instrumenten worden bespeeld rond en over je heen terwijl je neerligt.

Je hoeft hier geen enkele specifieke achtergrond voor te hebben, enkel de intentie om een moment voor jezelf te nemen!

Effe gewoon zingen

Samen zingen met live begeleiding!  Voor iedereen die graag zingt of dit graag wil ontdekken!

We starten telkens met een opwarmer om helemaal in de zangmood te komen: o.a. aandacht voor ademhaling, stemopwarming, vrij zingen, spelen met klank,…  Daarna zingen we samen uiteenlopende liedjes met live begeleiding:  bekende popsongs, allrounders, … maar ook wereldliederen, eenvoudige canons, kringliederen, …!  Dus soms heel erg vertrouwd, misschien ook nieuw of verrassend!

Echt voor iedereen die graag zingt! Het gaat niet om ter mooiste zingen, maar om het plezier en verbindende van samen zingen en ontdekken van je eigen stem.

Hier geen maar… enkel GEWOON DOEN!

Workshop voor je groep, school of bedrijf

Wil  je horen wat er klinkt in je team? Een creatieve blik werpen op een bepaalde dynamiek, thema of vraag? Een muzikale teambuilding? Een dag vol muziek voor een gerichte doelgroep? Of gewoon een gekke ingeving…?

Neem even contact op om samen te bekijken wat mogelijk is. Het aanbod kan volledig worden afgestemd op de vraag van je groep.

Verdiepend groepsaanbod

Thematische muzieksculpturen

Het werken met muzikale sculpturen is een eenvoudige en efficiënte manier om meer zicht te krijgen op situaties of vragen rond opleiding, werk, relaties, zingeving…

We gebruiken muziekinstrumenten om een beeld (sculptuur) in de ruimte neer te zetten. Zo zie je in één oogopslag wat er allemaal meespeelt en welke plaats alle elementen in het geheel hebben.

Door samen op de verschillende instrumenten te spelen, wordt ook meer hoor- en voelbaar wat er klinkt. Vervolgens kunnen we mogelijkheden tot verandering ontdekken en ermee gaan experimenteren.

De nadruk ligt op doen en niet op lange gesprekken en er snel de mogelijkheid om ter plekke te oefenen met nieuwe inzichten en gedrag.

Voor het bespelen van de instrumenten is geen enkele muzikale ervaring nodig. De instrumenten en de wijze waarop ze onder begeleiding van de therapeut bespeeld worden, vragen geen oefening of muzikale kennis vooraf.

Muzikale groeigroep

Een bijzondere verdieping van je persoonlijke proces met muziek als taal…

Vanuit verschillende muziektherapeutische invalshoeken en methodieken verken je je persoonlijke thema’s om ze verder te exploreren, verdiepen en te laten groeien, binnen de veiligheid van een vaste groep.  We vertrekken telkens vanuit het non-verbale om te verklanken, te beluisteren wat er innerlijk leeft, zodat dit naar buiten kan worden gebracht en verder verkend.

De werkvormen zijn uiteenlopend, afhankelijk van de noden van de groep en bieden afwisseling in actie/rust, non-verbaal/verbaal,… Enkele voorbeelden: vrije improvisatie, relaxatie, stem, ademhaling, muziek luisteren, … Het gaat hier niet om iets (muzikaal) te leren, maar om het gaan van je eigen groeiproces met muziek als taal.

Voor het bespelen van de instrumenten is geen enkele muzikale ervaring nodig. De instrumenten en de wijze waarop ze onder begeleiding van de therapeut bespeeld worden, vragen geen oefening of muzikale kennis vooraf.

Individueel aanbod

Meer info over het aanbod individuele muziektherapie en pianolessen in Tielen vind je terug op: www.vlinderklanken.be

Het groepsaanbod kan ook gericht worden ingezet binnen individuele muziektherapie.

Praktisch en tarieven

Groepsaanbod: Tarieven staan vermeld bij het aanbod in de agenda.
Aanbod op vraag: Neem contact op via an.adriaens@tobe-kempen.be of bel +32 (0) 486 55 53 34.

Individuele muziektherapie: Intake en individuele sessie: 50€/1u*

Muziektherapie wordt gedeeltelijk terugbetaald door het Partena ziekenfonds. Meer info: www.partena.be

* Indien financiële problemen u tegenhouden om deel te nemen, neem dan contact op zodat we samen kunnen bekijken wat mogelijk is.

Over An Adriaens

Samen met mensen op weg gaan en luisteren naar hun verhaal is voor mij een kernwaarde. Daarnaast is ook muziek spelen een rode draad in mijn leven, die ik als jongvolwassene al wilde verbinden met werken in de hulpverlening. Muziek is voor mij een taal, die zicht-, hoor- en bespreekbaar maakt wat anders verborgen blijft. En dus ging (en ga) ik op zoek naar mogelijkheden om die taal beter te ‘spreken’.  Piano is mijn trouwste helper binnen muziektherapie. Stem en klank resoneren hier echter ook prima bij!  Momenteel verken ik verschillende invalshoeken om deze muzikale bouwstenen meer lichaamsgericht in te zetten.

Opleiding:

2000: Bachelor Orthopedagogie aan Plantijn Hogeschool – Antwerpen
2014: Bachelor-na-Bachelor Creatieve Therapie – Muziektherapie aan Arteveldehogeschool – Gent

Lid van BVCT-ABAT vzw, Belgische Vereniging voor Creatieve Therapie.

Over ToBE Kempen

Onder de vorm van co-working space bieden wij ruimtes aan waar lesgever en lesnemer, waar therapeut en patiënt mekaar gemakkelijk kunnen vinden in een aangename omgeving.

Bij ToBE werkt iedere therapeut/lesgever vanuit zijn eigen ervaring onder 1 zelfde visie en concept waar gezondheid, welzijn en co-working centraal staan. Een plaats waar je kan groeien en ontwikkelen naar je authentieke zelf of van hieruit kan gaan creëren. We zijn wie we zijn! En als we echt kunnen zijn wie we zijn gaat alles zoveel gemakkelijker. Vanuit ons eigen ik kunnen we veel meer dan we denken. We brengen alles in beweging en dat is gewoon zo fijn.