fbpx

Jantien Maerien | Kinderyoga

jantienmaerien

Jantien Maerien | Kinderyoga

Kinderyoga is niet te vergelijken met yoga voor volwassenen. Kinderen hebben een levendige fantasie en zijn nog erg speels. Dit is dan ook het vertrekpunt van waaruit elke kinderyogales is opgebouwd.

Elk lesje werken we in een thema dat aansluit bij de leefwereld van de kinderen, bijvoorbeeld: indianen, het oerwoud, de ruimte, verliefd zijn … Kinderen vinden het fijn om zich in te leven in bepaalde personages of situaties. Zo leren ze ook omgaan met verschillende gevoelens en hun eigen kwaliteiten en werkpuntjes.

Yogahoudingen

In de kinderyoga werken we ook met asana’s. Dit zijn yogahoudingen zoals we ze ook kennen bij de yoga voor volwassenen. Verschil is dat de asana’s in de kinderyoga dierennamen gekregen hebben, zoals de leeuw, de hond, de kat, de slang … en op een speelse manier aangebracht worden. Deze houdingen hebben een positieve werking op ons lichaam en geest.

Massage op kindermaat

Terwijl we een verhaal vertellen gaan we masseren. In het begin kan dit onwennig zijn, maar gaandeweg leren kinderen dat ze veilig zijn, hun grenzen aangeven en die van anderen respecteren. Door te masseren krijgen kinderen respect voor hun eigen lichaam en dat van hun vriendjes.

Ook apart te volgen als Happy Kids massage. Met leuke kriebelspelletjes en liedjes.

Creativiteit

Elk lesje heeft ook een creatief momentje. Het nodigt kinderen uit om hun gevoelens en emoties te tonen/verwerken in een creatieve opdracht. Enkele voorbeelden: tekenen, dansen, zingen ….

Ademspelletjes

In tegenstelling tot de yoga voor volwassenen ligt bij de kinderyoga de klemtoon niet op de ademhaling, maar vooral op het plezier beleven en leren voelen. Tijdens een sessie doen we eenvoudige spelletjes met onze ademhaling zodat kinderen zich bewust worden van hun in- en uitademing.

Visualisatie

Af en toe proberen we ook eens een visualisatie. Dit is een vorm van meditatie waarbij een verhaal voorgelezen wordt dat aansluit bij de fantasiewereld van de kinderen en een positieve boodschap uitdraagt.  Het stimuleert hun creativiteit, verbeelding, concentratie en vermindert stress en angsten.

Wie is ErgoTien?

De drijvende kracht achter ErgoTien ben ik, Jantien Maerien, mama van 2 kleine (b)engeltjes. Van opleiding ben ik ergotherapeut, maar sinds de komst van onze meisjes ben ik me gaan verdiepen in bewegingsactiviteiten voor peuters en kleuters. Want spelen en bewegen met die kleintjes is echt zo leuk!

Mijn opleiding tot kinderyogadocent heb ik gevolgd bij Invitare te Minderhout. Naast leren heb ik hier ook enorm genoten. Het is echt fijn om het kind nog eens in je naar boven te mogen halen!

Praktisch

Leeftijd: 5-9 jaar

Als je een eigen matje hebt, mag je dit meebrengen. We spelen op blote voeten en dragen het best makkelijke kledij.

Over ToBE Kempen

Onder de vorm van co-working space bieden wij ruimtes aan waar lesgever en lesnemer, waar therapeut en patiënt mekaar gemakkelijk kunnen vinden in een aangename omgeving.

Bij ToBE werkt iedere therapeut/lesgever vanuit zijn eigen ervaring onder 1 zelfde visie en concept waar gezondheid, welzijn en co-working centraal staan. Een plaats waar je kan groeien en ontwikkelen naar je authentieke zelf of van hieruit kan gaan creëren. We zijn wie we zijn! En als we echt kunnen zijn wie we zijn gaat alles zoveel gemakkelijker. Vanuit ons eigen ik kunnen we veel meer dan we denken. We brengen alles in beweging en dat is gewoon zo fijn.