Fleur Claesen

Performance Coaching / Prestatiecoaching

Over Fleur

Trainer Fleur Claesen, heeft als pianiste op hoog niveau (Master Conservatorium Antwerpen) zelf ervaren hoe performance training kan helpen bij het doorbreken van belemmerende gedachten en het versterken van mentale vaardigheden. Zij verdiepte zich in Praktische Psychologie en Sport Coaching en verkreeg het getuigschrift van Veerkracht Coach bij Better Minds Academy. Haar kennis en ervaring zet zij nu in om anderen te helpen bij het behalen van hun volledige potentieel. Claesen kwam zelf in aanraking met performance training nadat ze merkte dat haar prestaties een plafond bereikten. “Hoe veel ik mijn techniek ook oefende, na een optreden was ik regelmatig niet tevreden. Ik had het gevoel dat mijn spel niet altijd voldeed aan wat ik wist dat ik kon. Op een gegeven moment kwamen er al voorafgaand aan een performance bepaalde gedachten naar boven; blokkerende gedachten waar ik enorm nerveus van werd – ‘gaat het me lukken wanneer ik straks op het podium sta?’ Die gedachten beperkten me in mijn groei. Het werd een patroon. Performance training doorbreekt dit patroon. Het zorgt ervoor dat je je mentale vaardigheden kunt versterken, zodat je meer uit je prestaties kunt halen. Sporters worden hiervoor begeleid door een heel team van experts. De technieken en tools die in de sportwereld gebruikt worden, blijken heel goed toepasbaar op alle soorten prestaties. Ik ben me hierin gaan verdiepen en nu help ik dagelijks anderen door hun blokkades heen. Net zoals het ontroeren van mensen met een mooi pianostuk, geeft ook het kunnen overbrengen van vaardigheden voor meer mentale sterkte me een warm gevoel en innerlijke voldoening.”

Haal het beste uit jezelf met Performance Coaching

Performance Coaching – ook wel Prestatiecoaching – helpt je om te bekijken wat je tegenhoudt om tot betere prestaties te komen. Vertrekkend vanuit je persoonlijke waarden en kwaliteiten ligt de nadruk bij deze coaching op het aanleren van mentale vaardigheden die je mindset versterken en je rendement maximaliseren. Naast de technische en inhoudelijke trainingen die je volgt, zijn je mentale vaardigheden minstens zo belangrijk voor groei.

Of het nou gaat om professionele prestaties, muzikale performances, sportieve doelen of persoonlijke groei, we hebben allemaal momenten waarop we het gevoel hebben dat we vastzitten. Misschien heb je alle technische en inhoudelijke kennis die je nodig hebt en merk je dat je toch tegen een plafond aanbotst – dat niet alles eruit komt wat er in je zit. Misschien weet je wat er nog moet gebeuren om je prestaties te verbeteren, maar op de een of andere manier lukt het niet. Of misschien heb je een specifieke prestatie in het vooruitzicht waar je tegenop ziet. Performance Coaching kan je helpen om je volledige potentieel te benutten, zodat jouw talenten het best tot hun recht komen.

Wat is Performance Coaching of Prestatiecoaching precies?

Performance Coaching – ook wel Prestatiecoaching – helpt je om te bekijken wat je tegenhoudt om tot betere prestaties te komen. Vertrekkend vanuit je persoonlijke waarden en kwaliteiten ligt de nadruk bij deze coaching op het aanleren van mentale vaardigheden die je mindset versterken en je rendement maximaliseren. Naast de technische en inhoudelijke trainingen die je volgt, zijn je mentale vaardigheden minstens zo belangrijk voor groei.

Wanneer we blokkades ervaren, is het vaak gemakkelijk om de oorzaak buiten onszelf te zoeken. Performance Coaching leert ons dat de sleutel tot groei en betere prestaties in onszelf zit. De basis ligt in het ombuigen van een fixed mindset naar een growth mindset. Bij een growth mindset ligt de focus op groei en ontwikkeling: het omarmen van uitdagingen, leren doorzetten en de prestaties van een ander kunnen zien als inspiratiebron – niet als bedreiging.

Hoe gaat het in z’n werk?

Als je hierheen komt, heb je een vraagstuk. Het kan zijn dat je je professionele prestaties wil verbeteren, dat je op persoonlijk vlak ergens beter in wil worden of dat je het gevoel hebt dat je met je prestaties een plafond hebt bereikt dat je wil doorbreken. Samen starten we met het verfijnen van jouw vraag tot een concrete coachvraag. We bekijken waar je nu staat, waar je naartoe wil, wat je hindernissen zijn en welke hulpbronnen je kan aanwerven om je prestaties te optimaliseren.

Op basis daarvan ontstaat er een duidelijk beeld van waar er bij jou nog ontwikkeling mogelijk is. Vaak komen we tijdens de coachingsgesprekken tot diepere lagen. Het werk tussen de gesprekken door is daardoor minstens zo belangrijk als de coachingsgesprekken zelf. Je krijgt een handboek met oefeningen, tips en handvatten. Gaandeweg wordt dit jouw persoonlijk handboek dat je tijdens elke afspraak – en ook tussen de afspraken door – kunt aanvullen en raadplegen.

Uiteindelijk streven we naar een ‘ideale prestatietoestand’, maar daarvoor laten we eerst juist de focus op resultaten los. In plaats van resultaatdoelstellingen richten we ons op meer behapbare taakdoelstellingen.

Als coach sta ik naast jou. Vanuit een gelijkwaardigheid help ik je om open te staan voor GROEI en ONTWIKKELING en ik begeleid je om in je eigen kracht te komen. Ik reik je tools aan waarmee je je mentale capaciteit kunt verhogen en ik ondersteun je bij het opbouwen van een growth mindset.

Wat kun je inhoudelijk verwachten?

Tijdens de sessies zoomen we o.a. in op het Huis van Performance. We kijken hierbij naar jouw fysieke en mentale gezondheid, je waarden, je competenties en je werkomgeving. Dit is jouw basis, jouw ‘huis’ van waaruit je presteert. De bouwstenen van dit huis moeten stevig genoeg zijn om jouw persoonlijke kwaliteiten optimaal te kunnen benutten om tot goede prestaties te komen. Ook veerkrachtig kunnen zijn bij prestaties komt hierbij aan bod.

Vervolgens bekijken we hoe je mentale vaardigheden kan inzetten bij het overwinnen van blokkades zoals faalangst, prestatiedruk, uitstelgedrag en stress. Blokkades zijn een vorm van weerstand en het mooie is dat er eigenlijk heel veel waarde in die weerstand zit. Samen gaan we bekijken hoe we weerstand die je voelt kunnen ombuigen van een hindernis, naar een hulpmiddel. Je leert hoe je in de toekomst kan omgaan met prestatiegerichte situaties en hoe je hierbij kan handelen vanuit jouw eigen waarden en potentieel.
 

“Buig hindernissen om naar hulpmiddelen en zoek de waarde in de weerstand.”

- Fleur Claesen -

Tijdens de sessies gaan we aan de slag met:

  • Gedachtenmanagement (we kijken naar gevoelens, gedachten, gedrag, gevolgen)
  • Ontwikkelen van een growth mindset
  • Ontwikkelen van goede gewoontes
  • Bepalen van jouw waarden (’Waar sta ik voor?’)
  • Verminderen van stress en spanningscontrole
  • Opbouwen van zelfvertrouwen en zelfmotivatie
  • Formuleren van taakdoelen (om je resultaatdoelen te bereiken)
  • Omgaan met tegenslag
  • De kracht van visualisatie

Het coachingsprogramma is gebaseerd op minimaal 6 sessies van telkens een uur. De insteek is doel- en resultaatgericht, afgestemd op jouw coachvraag.

Waarom?

Performance Coaching is een proces dat jou ondersteunt bij het nastreven van professionele en/of persoonlijke groei en ontwikkeling. Je zet het in bij het behalen van je doelstellingen en het helpt je om gebruik te maken van je optimaal rendement. Het is geen quick fix. Het vergt tijd en toewijding. Het is belangrijk dat je openstaat voor groei en ontwikkeling, en het is belangrijk dat je bereid bent om ‘je handen uit de mouwen te steken’. Maar als je besluit ervoor te gaan en je vindt jouw growth mindset, gaat er een wereld voor je open. Je ontdekt een diepte in jezelf en een gevoel van ‘vastzitten’ maakt plaats voor een gevoel van ruimte en mogelijkheden. Je kun je passie weer volop voelen en je bent in staat om je motivatie en capaciteiten naar een hoogtepunt te tillen. Je ervaart weer een flow en het mooie is dat je de tools die je je eigen maakt met Performance Coaching kunt toepassen op álle vlakken in je leven.

Voor wie?

Dit is voor jou als jij je (dagelijkse) prestaties naar een hoger niveau wil tillen en je mentale capaciteiten wil verhogen. Performance Coaching kan worden toegepast in verschillende gebieden, zoals in het bedrijfsleven voor betere professionele prestaties, podium performances, sportprestaties of spreken voor publiek. Voor specifieke prestaties in het vooruitzicht of voor algemene persoonlijke ontwikkeling.

Het is bijvoorbeeld relevant voor: teamleiders, bedrijfsleiders, werknemers, muzikanten, artiesten, acteurs, sprekers, sporters,…

Praktische informatie

Waar

ToBe-Kempen, Hendrik Consciencestraat 20

Wat

Performance Coaching / Prestatiecoaching
6 sessies van elk 50 minuten zijn aangeraden.

Wanneer

Je kan bij mij terecht op:
Dinsdagen tussen 9:00 uur en 15:30 uur.
Donderdagen tussen 9:00 uur en 21:00 uur.
Andere tijdstippen zijn mogelijk na overleg.

Investering

Intakegesprek (50 min.): € 50
Vervolgsessies à € 60 per sessie

Overige behandelaars