Renild Van den plas

Eutonie: duurzame zelfzorg met je lichaam als kompas

In onze altijd-bewegende-maatschappij is de balans tussen inspanning en ontspanning soms ver zoek en dat eist zijn tol op onze gezondheid. We zijn het contact met ons lichaam steeds meer verloren. We zijn ons bewust van de imperfecties, de ongemakken en de klachten. Maar je hebt maar één lichaam en daarmee wil je het natuurlijk zo lang mogelijk doen! Het liefst in comfortabele omstandigheden. Eutonie leert je om het contact met je lichaam te herstellen en je lichaam op een duurzame manier te gebruiken, zonder er dagelijks roofbouw op te plegen.

In je lichaam is altijd een minimale spanning aanwezig. Ook wanneer je niet beweegt. Deze minimale spanning, wordt tonus genoemd. Letterlijk vertaald uit het Grieks betekent Eutonie: ‘harmonische spanning’ of ‘juiste spanning’. De methode is erop gericht om het lichaam (terug) te brengen naar een staat van gepaste spanning in elke situatie. De oefeningen zorgen voor een groter lichaamsbewustzijn, soepelheid in lichaam en geest, een verbeterde levenskwaliteit en meer natuurlijke gezondheid.

Wat is eutonie?

Eutonie is een organisch gegroeide methode die is ontwikkeld door iemand in de professionele danswereld die noodgedwongen rust moest nemen. Het is een vorm van ergonomie waarbij met zo min mogelijk inspanning een zo groot mogelijk resultaat wordt bereikt. Met simpele, lichaamsgerichte oefeningen word je je steeds bewuster van de ‘spanningstoestand’ in je lichaam en leer je je lichaam gebruiken op een zeer efficiënte manier, zoals het biologisch bedoeld is.

Eutonie is een vorm van zelfzorg met je lichaam als kompas. Het geeft je een basis om bewust in het leven te staan. Je leert je lichaam stilaan (terug) te koesteren en er met een mildheid naar te kijken. Je maakt je langzaam maar zeker een andere manier van leven eigen; een aandachtsvolle, meer lichaamsbewuste manier. Het helpt je om rust te vinden in jezelf en om je gezondheid en levenskwaliteit te verhogen.

Wanneer je de spanning in je lichaam terug in balans brengt, heeft dat soms verregaande effecten die niet gerelateerd lijken te zijn. Zo kan trauma bijvoorbeeld worden verwerkt op een fysiek niveau. Als je in je leven hevige dingen meemaakt, zoals intense verlieservaringen, stress of moeilijkheden binnen een relatie, worden die opgeslagen in je lichaam. Door mét je lichaam aan de slag te gaan – dit is lichaamswerk – kunnen er emoties loskomen op een milde manier. In de vijftien jaren dat ik deze begeleiding geef, heb ik ongelooflijk veel mooie resultaten gezien; ik sta er elke keer weer versteld van hoeveel er kan veranderen als je een partnerschap met je lichaam aangaat, in plaats van het te zien als iets dat tegenwerkt.

Voor wie?

Eutonie kan ondersteuning bieden wanneer je bepaalde klachten ervaart, maar het is ook geschikt ter voorkoming van ongemakken in je lichaam. Je kunt eutonie inzetten als je je levenskwaliteit wilt behouden of verbeteren. Dus ook als je momenteel geen gezondheidsklachten hebt. Hoe eerder je ermee kunt beginnen, hoe meer het voor je kan doen.

Nieuwsgierigheid is een goede ingesteldheid om ermee te starten. Voor veel mensen die met eutonie beginnen, wordt het uiteindelijk een levensstijl of een manier van dagelijkse zelfzorg, omdat ze merken dat het hun kwaliteit van leven aanzienlijk verbetert.

Eutonie kan helpend zijn in specifieke situaties, zoals:

  • Moeilijkheden binnen een relatie
  • Hoge werkdruk
  • Stress
  • Verlies en rouw
  • Verandering in leefomstandigheden
  • Voorafgaand aan of ná een operatie

Eutonie kan een ondersteuning zijn bij klachten, zoals:

  • Rug-, schouder- en nekpijn
  • Migraine
  • Auto-immuunaandoeningen
  • Burn-out of bore-out
  • Angsten en innerlijke onzekerheid

Praktisch

De sessies vinden plaats in kleine groep (minimaal 5 maximaal 12 personen). Wanneer je behoefte hebt aan individuele begeleiding, neem dan even contact op om dit te bespreken.

Tijdens de oefeningen word je begeleid met mondelinge aanwijzingen. De oefeningen worden rustig en met aandacht uitgevoerd. Je voert ze uit op je eigen tempo en zoals dat comfortabel voelt voor jou. Eutonie is haalbaar voor iedereen, van elke leeftijd. Je hoeft er niet fit, sterk of soepel voor te zijn.

Achteraf krijg je de mogelijkheid om woorden te geven aan wat je opmerkt tijdens de oefeningen en om te beschrijven wat je ervaren hebt. Je ontdekt ook hoe je eutonie in je dagelijks leven kunt toepassen.

Mijn verhaal…

Ik ben met eutonie begonnen uit noodzaak in 1998. Schoorvoetend destijds, want mijn lijf voelen, stond ver van mijn bed. Ik leefde constant op de ’toppen van mijn tenen’. Ik had een druk leven. Ik was alleenstaande moeder van vier kinderen. Het was vijf jaar na de dood van mijn man. Trauma zat in mijn lichaam, door intense verlieservaringen. Ik had overal pijn. Mijn moeder had reuma en omdat dat erfelijk is, dacht ik dat de pijnen bij mij daar ook wel vandaan zouden komen. Artsen bevestigden dit.

Toen kwam eutonie op mijn pad en mijn leven heeft een volledige ommekeer gemaakt. Ik ben nu 70 jaar, maar ik voel me hooguit 50. Ik ben NU soepeler dan 30 jaar terug, toen ik actieve volleybalster was. Eutonie is voor mij ‘pensioengarantie’; Ik hoop nog minimaal 5 jaar actief te blijven als vormingswerker/eutoniepedagoge.

Praktische informatie

Waar

ToBe-Kempen, Hendrik Consciencestraat 20

Wat

Vormingstraject eutonie van 20 cursusuren. Keuze uit:
1. Namiddagsessies
2. Vier zaterdagen
3. Een vierdaags traject (vier dagen aaneensluitend, al of niet met overnachting)

Ook individuele begeleiding is mogelijk.

Wanneer

Bekijk voor actuele data www.eutonie-kempen.com.
Individuele begeleiding kan via de agenda van ToBe-Kempen vastgelegd worden.

Investering

De prijs voor 20 cursusuren is €200.
Wil je aan een cursus of individuele sessie deelnemen, maar heb je het financieel moeilijk? Neem dan contact op. Er is een gereduceerd tarief mogelijk voor mensen met het VT-statuut (verhoogde tegemoetkoming), voor studenten en werkzoekenden.

Over Renild

In 2002 startte Renild de 4-jarige opleiding tot eutoniepedagoge. Sindsdien helpt zij mensen op weg om de grondbeginselen van eutonie te ontdekken en zelf toe te passen. Inmiddels is Renild 15 jaar in de Kempen actief als cursusgeefster en heeft zij meer dan 1000 mensen begeleid. Met haar warme persoonlijkheid creëert zij steeds een aangename en veilige ruimte voor haar cursisten op de mat. Renild: “Ik doe dit werk met hart en ziel, omdat ik er zelf zoveel aan gehad heb, na intense verlieservaringen. Het is een geschenk dat ik niet voor mezelf kan houden.”

Overige behandelaars