Marjan Urkens Bieke Geudens - Resoor

Trainingen in weerbaarheid en veerkracht (10-18jr)

Over Marjan en Bieke

Marjan Urkens en Bieke Geudens bouwen op een jarenlange ervaring in het onderwijs. Vanuit persoonlijke interesse aan de ene kant en nood in de samenleving aan de andere kant, verdiepten zij zich in thema’s rond weerbaarheid en veerkracht. Hun honger naar nieuwe wetenschappelijke onderzoeken maakt dat zij zich constant bijscholen in deze materie.

De combinatie van hun enthousiasme, hun kennis en hun warme karakter zorgt ervoor dat kinderen en jongeren snel openbloeien in hun omgeving.

Met groeiende cijfers op onder andere het vlak van burn-out op jonge leeftijd zagen zij de nood in de samenleving voor een duurzame oplossing. “We zien het als onze missie om zo veel mogelijk mensen te ondersteunen in hun ontwikkeling tot zelfverzekerde en veerkrachtige personen, die klaar zijn voor de uitdagingen van de toekomst.”

 

Over Resoor

Elk kind verdient een zorgeloos leven, maar in de praktijk is dat niet altijd evident. Jongeren hebben dagelijks te maken met uitdagende situaties. Denk aan pesterijen, mentale moeilijkheden, moeilijkheden met leren of zelfvertrouwen-kwesties... Hoe ga je daarmee om? Resoor biedt ondersteuning in de vorm van weerbaarheidstrainingen voor jongeren.

Het leven gaat met vallen en opstaan. Met de juiste handvatten hebben kinderen de mogelijkheid om altijd weer terug naar zichzelf te kunnen keren. Zoals een veer; een resoor. Weerbaarheid gaat niet enkel om het lichamelijke – het kunnen afweren – maar ook om mentale veerkracht. Hoe reageer je als dingen niet gaan zoals je zou willen? Onze weerbaarheidstrainingen bestaan uit een combinatie van lichaamsgerichte en mentale oefeningen, waarbij kinderen leren om de rust en de kracht in zichzelf te vinden om op een constructieve manier met moeilijke situaties om te gaan.

De inhoud van de trainingen

De trainingen van Resoor zijn praktisch en ongedwongen van opzet. We richten ons onder meer op het opbouwen van het zelfvertrouwen, het vergroten van sociale en emotionele vaardigheden, positieve weerbaarheid en veerkracht. We behandelen onderwerpen als: hoe kom je voor jezelf op zonder anderen te schaden, hoe ga je om met donkere gedachten en hoe bewaak je je eigen grenzen temidden van vrienden en sociale-mediadruk?

We geven inkijkjes in de werking van de hersenen, hoe emoties werken, wat angst eigenlijk is en hoe je ermee om kunt gaan. We bespreken welke invloed gezonde voeding, regelmatig bewegen en goed slapen heeft op hoe je je voelt. Hoe ons ‘oerbrein’ werkt en hoe we ons lichaam tot rust kunnen brengen in stressvolle situaties. Bijvoorbeeld met ademhalingsoefeningen, het gebruik van de stem, beweging, creatieve activiteiten, visualisaties of tijd doorbrengen in de natuur.

De exacte invulling van het programma passen we steeds aan op basis van de behoeften van de groep en de individuele kinderen. Na afloop van de trainingen krijgt u als ouder ook informatie en tips om thuis de werking van de trainingen door te kunnen trekken.

Voor wie?

Onze weerbaarheidstrainingen zijn bedoeld voor jongeren tussen de 10 en 18 jaar die hun eigen kracht willen ontdekken en die momenteel voor uitdagingen staan op het vlak van zelfvertrouwen, zelfbeeld, grenzen aangeven, positieve mindset, innerlijke dialogen en veerkrachtig in het leven staan.

Waarom?

We leven in een maatschappij waarin alles razendsnel gaat, overal waar we kijken is activiteit en echte rust is soms ver te zoeken. De kinderen van nu staan constant ‘aan’. Ze bewegen minder, kijken meer op schermen en stress-gerelateerde klachten steken tegenwoordig op een veel jongere leeftijd de kop op dan pakweg twintig jaar geleden.

Vanuit ons werk als zorgcoördinator en zorgleerkracht zagen wij een duidelijke nood in de samenleving voor een oplossing. Zo is Resoor ontstaan. We willen zo veel mogelijk jongeren ondersteunen, omdat weerbaarheid en veerkracht zulke belangrijke bouwstenen zijn voor hun emotionele en fysieke gezondheid. De oefeningen en technieken die we aanbieden tijdens de weerbaarheidstrainingen, geven hen handvatten die ze in het dagelijkse leven kunnen toepassen.

Het vertrouwen in hun eigen kunnen en hun eigen ‘onderbuikgevoel’ worden versterkt. Ze leren hun eigen grenzen te herkennen en aan te geven. Ze krijgen meer vertrouwen in de kracht die zij zelf hebben om een moeilijke situatie om te buigen in een neutrale situatie. Ze leren oplossingsgericht te denken en hoe zij hun mindset kunnen verschuiven van het zien van problemen naar het zien van mogelijkheden. Al deze dingen samen helpen hen om op te groeien tot krachtige individuen die in staat zijn om hun weg te vinden in deze snel veranderende wereld.

De methodiek

Onze trainingen gaan uit van het “Rots en Water programma”. Dit is een practice based en evidence based programma om sociale en emotionele vaardigheden te versterken. Daarnaast richt dit programma zich erop om problemen die jongeren ondervinden op het vlak van hun zelfbeeld en in relatie tot anderen te voorkomen en/of verminderen.

Aanvullend maken we gebruik van verschillende methoden en technieken waarin wij ons door de jaren heen hebben verdiept. We hebben regelmatig overleg met professionals in de zorgsector, waaronder kinesisten, psychologen en leerbegeleiders.

We werken bewust in kleine groep (6—10 personen) om iedereen aandacht te kunnen geven. In groep leren de jongeren dat ze niet alleen staan. Dit is een veilige ruimte waarin zij volledig zichzelf kunnen zijn. Er is hier geen oordeel en geen juist of fout.

Informatie voor leerkrachten

Als leerkracht wil je natuurlijk het beste voor de kinderen in je klas. Je wilt hen begeleiden en ondersteunen, binnen de mogelijkheden die er zijn op school. Wanneer je merkt dat er meer ondersteuning nodig is dan er op school geboden kan worden, biedt Resoor een uitkomst om door te verwijzen. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op via de contactgegevens op deze pagina.

Praktische informatie


Waar
ToBe-Kempen, Hendrik Consciencestraat 20 Turnhout

Wat
Groepstrainingen en -trajecten van 6 sessies voor kinderen en jongeren (10 t/m 18 jaar). In kleine groep (6-10 personen). Een trainingssessie duurt 1,5 uur.

Wanneer
Trainingen en trajecten vinden altijd plaats op woensdagnamiddag, gedurende het schooljaar.
Start: 6 september 2023, zie website voor exacte details

Investering
Afhankelijk van het gekozen traject, zie website

Voor wie?
Kinderen en jongeren van 10 t/m 18 jaar

Overige behandelaars