Maurizio Tellan

Qi Gong Taij Quan Buqi®

Qi Gong & Taij Quan

In China doet men al eeuwen trage bewegingen om in goede gezondheid en flexibel te worden en te blijven. Een goede doorbloeding, sterkere concentratie, betere ademhaling, een versterking van de algemene werking van ons lichaam, een goede harmonie en evenwicht in het hele lichaam en met de omgeving kunnen resultaten zijn van eenvoudige Qi Qong en Taiji Quan oefeningen.

De Chinese cultuur is sterk beïnvloed door de taoistische en boedistische filosofieën, die onder meer Qi Gong en Taiji Quan hebben voortgebracht. De taoïstische filosofie wordt gekenmerkt door het observeren van de natuur buiten de mens, de dynamiek, de werking. Uit deze observatie heeft men de principes gehaald om de menselijke natuur te begrijpen en eveneens de wetten om in harmonie met zichzelf te leven en met de hele aarde waarvan de mens een integraal onderdeel is.
De boeddhistische filosofie kenmerkt zich in het bijzonder door mind control, deze wordt gezien als de hoofdverantwoordelijke voor de invloed in het gedrag van het leven van een mens.

Qi Gong ook geschreven als Chi Kung (Wade-Giles), of Qì Gōng (Pinyin)

Qi Gong & Taij Quan

Qi Gong

ook geschreven als Chi Kung (Wade-Giles), of Qì Gōng (Pinyin)

Qi Gong is een Chinese praktijk die al duizenden jaren wordt gebruikt om de gezondheid te bevorderen en te behouden. Het wordt ook gebruikt om de gevecht- sportprestaties te verbeteren.

Het woord Qi (Chi) betekent “energie” die in het lichaam circuleert en die kan worden vergeleken met een soort energie die erg lijkt op de elektrische energie. Gong (Kung) kan men vertalen als “werk”. Qi Gong betekent dus werken met de energie die in het lichaam circuleert om het te produceren, op te slaan, te sturen, te leiden, te beheersen. Hierdoor wordt ons lichaam sterker, is het beter bestand tegen zowel fysieke als mentale vermoeidheid, ons aanpassingsvermogen vergroot en we kunnen ook beter reageren op de uitdagingen die het leven ons geeft.

Taiji Quan

of ook geschreven als T’ai Chi Ch’üan (Wade-Giles) Tài Jí Quán (Pinyin)

Taiji Quan is een krijgstechniek waar de Qi Gong oefeningen achter elkaar uitgevoerd worden.

Taiji betekent ‘Supreme Polarity’, verwijzend naar Yin en Yang, de beweging tussen deze twee energieën die steeds weer naar harmonie zoekt. Quan betekent ‘punch’, ‘fight’ of ‘style’. Taiji of Taiji Quan staat bekend om zijn langzame en ontspannen bewegingen.

De vormen vertegenwoordigen eigenlijk martiale bewegingen, maar worden zo langzaam uitgevoerd dat ze meer bij een dans dan bij een krijgskunst lijken te horen.

Buqi®

De Buqi® techniek betekent dat je de Taiji (energetische) krachten gebruikt om het energie-systeem van de mens te stimuleren, zodat het weer compleet gaat stromen en meer in evenwicht komt. Het Buqi® systeem is ontwikkeld, door dr. Shen Hongxun, uit de Chinese geneeskunde en gebruikt technieken die bijna verloren waren gegaan.

Het systeem is gebaseerd op de theorie die zegt dat de oorzaak van ziekte is gelegen in de ophoping in het lichaam van toxische stoffen en andere ziekteverwekkende factoren. Deze ziekteverwekkende factoren, ook wel binqi genoemd, verzamelen zich vooral in de tussenwervelruimtes, gewrichten en organen. Een andere vorm van binqi is negatieve emotie. Emoties als stress, woede, angst en verdriet kunnen de biochemie van het lichaam beinvloeden en aantasten. De ophoping van binqi leidt tot blokkades in organen, gewrichten en energiekanalen. De resulterende disfunctie leidt tot verminderde circulatie van lichaamsvloeistoffen (bloed, lymfe, intracellulair en cerebrospinale vloeistof) en stagnatie van de energiestroom. Hierdoor worden we gevoelig voor ziekte.

Aan de basis van Buqi® ligt de helende kracht van de dantian een energiecentrum in de lage onderbuik. De dantian kan, in geactiveerde staat, een sterke interne kracht genereren. Iedere Buqi® beoefenaar moet als eerste deze kracht leren vinden en ontwikkelen.

Tijdens een behandeling wordt eerst het eigen energiesysteem geactiveerd. Vervolgens wordt een energieveld rond de client gecreëerd en wordt de binqi uit het lichaam van de client gestuurd. In Buqi® wordt normaliter niet aangeraakt men werkt op een paar cm tot zelfs meters afstand van de patiënt. Met oefening kan de therapeut de vaardigheid ontwikkelen om energie te richten door mentale kracht, ademhaling en dantiankracht te combineren. Dit reinigt niet alleen het energiesysteem van de cliënt, het kan ook op subtiele wijze de lichaamshouding corrigeren.

Lichaamshouding wordt gecorrigeerd door spontane beweging. Dit is een natuurlijk fenomeen: buiten onze wil om is het lichaam continu in beweging. Celbeweging is al een vorm van spontane beweging, maar denk ook aan de hartslag, peristaltiek van het spijsverteringskanaal, gapen, knipperen met de ogen, enz. Deze bewegingen maken deel uit van het zelfregulerende mechanisme van ons lichaam.

Echter, bij veel mensen is dit zelfregulerende mechanisme verstoord, veel van de interne spontane functies zijn zwak en werken onvoldoende. Dit kan leiden tot een gevoel van weinig energie of moeheid en leidt op den duur vaak tot ernstigere ziekten.

Tijdens een Buqi® behandeling worden de spontane reacties van het lichaam gereactiveerd en verbeterd. Patiënten kunnen krachtige externe spontane reacties ervaren wanneer het lichaam blokkades tegenkomt. Deze spontane bewegingen helpen om geblokkeerde gebieden te openen en binqi te elimineren.

Wie is Maurizio?

Als kind voelde hij het avontuur in hem ontwaken bij het zien van het door bloemen geel gekleurde terrein achter hun woning. Werken in de landbouw of dierenarts worden waren de daaropvolgende dromen als kind, want ook een hond of een poes redden van de straat waren acties vanuit zijn hart. Toch was de keuze uiteindelijk om binnenhuisarchitect te worden om daarna zijn plaats in te nemen in het familiebedrijf. Coördineren, ontwerpen, administratie, verkopen, projecten opvolgen … doch zijn sterke punt in zijn job was voelen, voelen wat een plek of een mens nodig heeft. Hoe kan je een plaats, winkel inrichten waardoor alles optimaal kan gaan stromen.

Zijn gevecht met het leven vecht hij vanaf zijn veertiende uit in de Judo, later in karate, Shoalin … en iets rustiger met Taiji Quan en Qigong. Vele meesters en grootmeesters passeerden en ook veel zelfstudie en beoefening brengen hem nog steeds verder in deze technieken. Lesgeven in deze technieken maakt dat hij ook anderen kan inspireren.

Zijn eerste passie, de natuur en de dieren is nu het Masseren geworden van dieren, dieren met trauma’s is zijn specialiteit. Adviseren, raad geven i.v.m. voeding en ondersteunen met Bioresonantie en Bach Bloesems. Van hart tot hart werkt hij met hen, dieren geven zich vrijwel altijd onmiddellijk aan hem over.

Praktisch

Ook mensen kunnen bij hem terecht voor een Energetisch Balanceren van lichaam en geest. Technieken die Maurizio gebruikt zijn Buqi, het gebruiken van de taiji-krachten om blokkades op te heffen en energie te balanceren. Regenisis, door de ‘Blue-dot’ energie te activeren versterk je het zelf herstellend vermogen en kan het lichaam zich resetten. De Cycling Methode van Bengston is een ondersteunende methode die in bepaalde gevallen een helingsproces kan versnellen en het meer compleet helpt te doorlopen. Het is een proces dat ook van op afstand kan toegepast worden.

Zowel voor dieren als mensen kunnen Bioresonantie Testen gebruikt worden om antwoorden te vinden op vragen. Ondersteunend kunnen ook BachBloesems en Cosmic en Flower Energies ingezet worden. Zijn voelen gaat ook over terreinen en huizen, via Bioresonantie kijkt hij welke plek past bij wie en wat je allemaal kan vinden op de plek waar je woont, wat vertelt die jou? Heb je een mogelijke woonplaats gezien en wil je weten of die bij je past? Laat ze testen door Maurizio voor je een beslissing neemt.

Studies, kennis en achtergrond

 • Relaxatie Zweedse massage (Syntra Leuven),
 • Dieptemassage (Levensschool Tongerlo),
 • Taiji Quan lesgever (Buqi Instituut Ubbergen NL),
 • Vele verdiepingen in de Taiji Quan en Qigong bij:
 • Buqi Instituut (België), Taijicentrum (Antwerpen),
 • Musokan (Milaan Italië)
 • Buqi behandelaar (Buqi institute en ShenBuqi België),
 • Medische Basiskennis (Simo Milaan Italië)
 • Opleidingen honden en poezen, Begeleiding, Massage (Toscanzahoeve Langdorp)
 • Intuïtieve Fengshui (Milaan Italië)
 • Bioresonantie basis (dr Hans Reijnen Nederland)
 • Veel zelfstudie in Bioresonatie, Begeleiding van Dieren
 • en Energetische Technieken en Reflexpunten.

Praktisch

 • Een sessie duurt ca 60 min
 • Prijs: 70 euro per sessie
 • Betaling enkel cash
 • Er is geen mogelijkheid tot terugbetaling van uw verzekering

Graag meer info of een afspraak?

Neem contact op via:
info@de-zon.org
www.de-zon.org

Overige behandelaars